Żywienie a wady postawy

Wszyscy wiemy jak ważne jest prawidłowe odżywianie się, a w szczególności jak ważne jest odżywianie się dzieci.

Prawidłowe żywienie dzieci w szczególności w wieku przedszkolnym ma ogromny wpływ na ich prawidłowy rozwój, utrzymanie sprawności fizycznej, intelektualnej i emocjonalnej.

Po krótce 1400 kal to dzienne zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku 3-7 lat, z czego 12% energii powinno dostarczać białko, 30-35% tłuszcz i 53-58% węglowodany. Tak zbilansowana dieta zapewnia prawidłowy przebieg wszystkich procesów zachodzących w organizmie oraz jego prawidłowy rozwój. Nie możemy zapominać oczywiście o najważniejszym aktywności fizycznej.

Szczegółami prawidłowego żywienie zajmiemy się w jednym z kolejnych artykułów, natomiast teraz chcielibyśmy przedstawić jaka jest zależność miedzy żywieniem dzieci a wadami postawy.

Żeby zrozumieć dlaczego żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jest tak ważne kilka słów o rozwoju ontogenetyczny.

 

Łuk podłużny stopy pojawia się po raz pierwszy w okolicach 3 roku życia. Do tej pory jest on mało widoczny ze względu na słabo rozwinięty układ kostno-stawowy i występowanie poduszki tłuszczowej na podeszwowej stronie stopy. W 5-6 roku życia stopa osiąga długość dwukrotnie większą niż w momencie urodzenia, 7-8 rok życia cechuje podwojenie szerokości stopy oraz całkowicie zanika pierwotne otłuszczenie stóp. Następstwem tego jest uwidocznienie się wydrążenia stopy co świadczy o istnieniu łuków. Stopa 10 latka pod względem wysklepienia kończy swój rozwój i przyjmuje postać dorosłą. Na ukształtowanie stóp ma wpływ również ustawienie kończyny dolnej. W pierwszych tygodniach samodzielnego chodu nóżki dziecka ustawione są szpotawo, odwiedzione w lekkim zgięciu w stawach kolanowych i biodrowych. W miarę rozwoju w okolicach 2-3 roku życia kończyna dolna ustawia się w fizjologicznej koślawości która utrzymuje się do 6-8 roku życia. W okolicach 8 roku życia noga dziecka powinna przyjąć prawidłowe proste ustawienie.

Dlaczego tak się nie dzieje? Czynników jest wiele, niewłaściwy dobór obuwia, uwarunkowania genetyczne, zbyt mało ruchu, niedożywienie, nadwaga i otyłość.

 

Tym razem chcielibyśmy skupić się właśnie na problemach związanych z żywieniem dzieci oraz z ich aktywnością fizyczną, gdyż jest to ściśle ze sobą powiązane.

Nadwagę najczęściej stwierdzamy kiedy nadmiar masy ciała w odniesieniu do wieku, płci i wzrostu mieści się w granicach 15-20%, a otyłość kiedy stosunek ten przekracza 20%. Zarówno niedożywienie, nadwaga jak i otyłość powstają na skutek zaburzenia wartości energetycznej dostarczanej w ciągu dnia razem z pożywieniem oraz wydatkowaniem tej energii podczas aktywności fizycznej. Dotyczy to nie tylko głównych posiłków przyjmowanych w ciągu dnia ale i podjadania pomiędzy nimi. Wszelkiej maści słodycze w postaci cukierków, batonów, lizaków, słodkich napojów przyczyniają się do zaburzenia prawidłowego wchłaniania minerałów i przez to powstawania nadwagi która może doprowadzić do otyłości. Zbyt duża masa ciała prowadzi do upośledzenia rozwoju o którym wcześniej wspominaliśmy. Pojawienie się nadwagi a nawet otyłości nie pozwala na prawidłowe wysklepienie się stopy, co prowadzi do płaskostopia a nawet i dalej idących deformacji stopy. Fizjologiczna koślawość utrzymuje się zdecydowanie dłużej, bądź nawet w szczególnych przypadkach nie zanika. Prowadzi to do deformacji powierzchni stawowych kolan, dolegliwości bólowych i innych nieodwracalnych zmian. Natomiast niedożywienie powoduje zbyt mały przyrost masy, zatrzymanie rozwoju. Przewlekły niedobór wapnia i witaminy D prowadzi do zmian krzywiczych i uniemożliwia osiągniecie odpowiedniej masy kostnej.

 

Jak widać odpowiednie żywienie dzieci jest niezmiernie ważne jeśli chcemy zapewnić im prawidłowy rozwój fizyczny i nie tylko, ponieważ dzieci otyłe czy niedożywione często zostają odtrącone przez rówieśników ze względu na słabszą sprawność fizyczną kolegi, co może prowadzić do zaburzeń również w rozwoju psychicznym.